Poza este făcută în biblioteca de La Firul Ierbii. Pe pereți sunt pozele de la o expoziție, fiecare poză cu câte o pereche de căști atașate. În mijloc o masă mare și un băiat surprins în mișcare
În imagine este Iulian Canov, unul dintre fondatorii La Firul Ierbii în timpul unei dezbateri. El ține în mână un microfon și este surprins în timp ce discută

Povestea noastră

La Firul Ierbii este un instrument important pentru activare comunitară: un spațiu pentru întâlniri, dezbateri publice și inițiative civice.

Scopul nostru este să oferim comunității urbane active din București un centru public cu acces permanent, amenajat și echipat, care să permită interacțiunea între toți actorii urbani implicați în viața comunității.

Dezvoltăm o platformă pentru evenimente care privesc următoarele priorități: probleme ale orașului, activarea comunităților, dezvoltarea industriilor creative.

CUM AM AJUNS AICI

La Firul Ierbii și-a deschis porțile în 2016 ca spațiu independent destinat informării cetățenilor cu privire la problemele orașului. În primele șapte luni de funcționare, am organizat aici întâlniri, workshop-uri și dezbateri publice. 

Șantierul a început odată cu finanțarea prin programul „Mobilizăm Excelența”, prin care am reușit să igienizăm și recompartimentăm spațiul. O parte din sponsorii noștri ne-au oferit materiale de construcție, iar împreună cu o echipă de voluntari, am reușit, după cinci luni de muncă, să deschidem spațiul pentru comunitate.

În 2017, Banca Transilvania a devenit sponsorul nostru principal, acoperind costurile de funcționare ale spațiului. Din 2019, LFI și-a continuat misiunea: ne-am propus să responsabilizam actorii urbani din oraș și să-i încurajăm să participe activ la prezența La Firul Ierbii în comunitate, prin diversificarea tipurilor de evenimente pe care le putem găzdui.

CO-FONDATORII ȘI PARTENERI INIȚIALI

WOLFHOUSE Productions, Institutul pentru politici publice, Urban INC, Nod Makerspace, Calup, AMAIS.

AMAIS, organizație non-profit fondată în 2015, sprijină persoanele cu dizabilități și pe cei din jurul lor pentru a schimba percepțiile asupra dizabilității și pentru a face problemele de accesibilitate mai vizibile. Datorită spațiului oferit de La Firul Ierbii, AMAIS a reușit să crească și să dezvolte o comunitate diversă, transformând acest loc într-un reper al incluziunii, deschis atât persoanelor cu dizabilități, cât și celor fără.

ECHIPA
LA FIRUL IERBII

În 2024, câțiva membri din echipa AMAIS s-au alăturat La Firul Ierbii, cu scopul de a revitaliza activitatea asociației: Ana-Maria Costache - community manager, Iris Popescu - fundraising și strategie, Raluca Ilie - comunicare, cu sprijinul lui Alexandru Cucu și Mihai Leoveanu.

În imagine o vedem pe Ana Costache surprinsă din profil. Ea privește în sus, către o instalație luminoasă
În imagine o vedem pe Iris Popescu care stă în fața bibliotecii de la Firul Ierbii. Ea poartă ochelari și zâmbește larg către cameră

În 2024, reactivăm La Firul Ierbii, îl transformăm într-un playground pentru inițiative civice și oferim un model de bună practică pentru accesibilitate și incluziune.